Bestill konsultasjon

Om du vurderer brystforstørrelse, kontakt oss slik at vi kan gi deg kvalifiserte svar og god veiledning. Vi er spesialisert på brystkirurgi og hver syvende pasient velger oss etter anbefaling fra en tidligere pasient.

Den vanligste årsaken til at kvinner velger å gjøre en brystforstørrelse med silikon proteser, er at man har små bryst fra naturens side. Eller at man har mistet volum og form på brystet etter amming eller vekttap. Noen ønsker større og mer fyldig bryst enn hva de har idag. Andre kan ha ulik størrelse på brystene (assymetri), tubulære bryst, eller naturlige forskjeller i proposisjoner som man ønsker å korrigere. Noen ønsker større volum eller endret profil med mer fylde utringning eller endret form. Det kan også være behov for å korrigere slik at brystene blir slik de opprinnelig var.

Bestill en uforpliktende konsultasjon

Vi starter med en konsultasjon der vi ser på dine ønsker og ditt utgangspunkt i forhold til hvilke ulike muligheter som finnes. Vi har tilrettelagt vår webside, slik at du skal kunne finne svar på en del av dine spørsmål i fred og ro. For at vi skal kunne gi deg kvalifisert informasjon om de ulike implantatene og metodene anbefaler vi at du tar kontakt med oss.

Kort om brystforstørrelse og om konsultasjonen 

Brystforstørrelse er et av de vanligste plastikkirurgiske inngrepene og et inngrep som har veldig høy fornøydhetsgrad. Avhengig av utgangspunkt, form på brystet og kjertelvolum, og hva slags resultat du ønsker – er det en rekke valg å ta stilling til. Derfor vil en forundersøkelse hos  Dr. Alexander Vigen være et godt sted å starte. Du får anledning til å stille spørsmål og prøve ulike størrelser og type brystproteser.

Under konsultasjonen vil vi ta skreddersydde mål, der vi tar hensyn til størrelse på protesene, form og projeksjon, hardhetsgrad, ulike type gel og teksturering. Når vi tar hensyn til projeksjon, ser vi på medium plus, høy og ultra høy profil. Vi må ta hensyn til om plasseringen av implantatet bør være over eller under muskelen. I tillegg vil vi se på om det er nødvendig å utføre brystløft, og hvor arret best kan plasseres. Du får anledning til å se på før og etter bilder, ulike størrelser, merker og form på proteser. 

God planlegging hvor en rekke faktorer tas i betraktning er utgangspunktet for å få et godt resultat over tid.

Hvorfor velger kvinner brystforstørrelse?

Det er ulike årsaker til at man velger en brystoperasjon, for mange kvinner er brystforstørrelse med bryst proteser en god løsning når:

 • Brystene er små fra naturens side.
 • Man har mistet volum og form på brystet etter amming eller vekttap.
 • Form og tyngde har endret seg med alder.
 • Det er ulik størrelse på brystene (assymetri), tubulære bryst, eller naturlige forskjeller i proposisjoner som man ønsker å korrigere.
 • Man ønsker større volum og endret profil.
 • Korrigere, slik at brystene blir slik de opprinnelig var. 

Hva er fordelene med brystforstørrelse?

Det er mange fordeler med brystforstørrelse med silikon proteser. Mye kommer an på hva du selv ønsker og hvordan du opplever at brystene skal være for din trivsel. Du kan forstørre brystene med en eller to cup-størrelser. En tommelfinger regel sier at ca. 100 cc utgjør en cup størrelse, men vil variere etter høyde og bredde på overkropp. Vi kan justere brystene, eventuelt brystvorten samtidig, vi kan korrigere assymetri, og du kan få en mer løftet og fyldig profil. Om resultatet ser veldig naturlig ut eller mer operert ut, avhenger av implantatet og plassering av dette. Det er individuelt hva kvinner ønsker, derfor er det viktig at du tenker på hvilket resultat som vil gjøre at du blir fornøyd. 

Generelt kan fordelene være:

 • Økt volum og fylde.
 • Forbedret brystform.
 • Mer definert brystprofil.
 • Korreksjon av tapt volum, fasong og løft.
 • Korrigert eventuell assymetri.

Hva slags brystinnlegg/brystprotese kan jeg velge?

Hvert type implantat eller brystinnlegg gir distinkte fordeler. Hvilket implantat som er best egnet for deg avhenger i stor grad av dine ønsker og ditt unike fysiske behov.

Hvor stor rolle implantatet har avhenger blant annet av hvilket plan man plasserer det i og hvor mye kjertelvev man har, samt hvilken følelse de har. I de fleste tilfeller vil flere implantater være aktuelle.

Fordi vi vet at alle kvinner er unike og fordi vi vet at alle har sine personlige ønsker og forventninger til en brystforstørrelse, jobber vi med flere anerkjente og sertifiserte brystproteser. 

Nordstrandklinikken gir deg flere valgmuligheter

Hos Nordstrandklinikken skal du få flere valgmuligheter og en brystforstørrelse som best imøtekommer dine ønsker. Vi tilbyr derfor brystinnlegg fra flere leverandører og har brystproteser fra Motiva, Sebbin, Mentor og Polytech med kapselgaranti. 

Om du vurderer brystforstørrelse med silikon proteser anbefaler vi at du tar kontakt for en uforpliktende konsultasjon hos vår plastikkirurg. Under forundersøkelsen vil vi gå gjennom hvilke alternativer som finnes å forklare forskjellene. Du vil få ta på forskjellige brystinnlegg slik at du kan kjenne hvordan de føles, og du vil få prøve ulike implantat og størrelser.

Hver syvende pasient hos Nordstrandklinikken kommer til oss etter anbefaling fra en av våre tidligere pasienter. Dr. Alexander Vigen har vært plastikkirurg i over 10 år, og har vært overlege siden 2016. Han har for det meste jobbet med brystrekonstruksjoner og estetisk brystkirurgi. 

Under konsultasjonen vil han se hvilken operasjon og hvilken type brystimplantat som anbefales for deg.

Hva er best egnet for meg?

For å finne ut hva som passer for deg anbefaler vi at du bestiller en konsultasjon hos våre plastikkirurg. Vi er spesialisert innen brystoperajoner og har lang erfaring med brystrekonstruksjoner og estetisk brystkirurgi. Vi gjør en grundig undersøkelse for å finne det beste resultatet for deg. 

Hvordan finne riktig størrelse?

Under konsultasjonen får du prøve forskjellige størrelser og projeksjoner slik som forskjell på anatomiske og runde, moderat plus og high profile implantater. Vi vil vise før og etter bilder fra operasjoner med ulike utgangspunkt og forskjellige valg av proteser.

Hos oss får du god veiledning der dine ønsker og behov er i sentrum. Når vi skal finne riktig størrelse, tar vi hensyn til dine kropps proporsjoner slik at du får en realistisk forventning til hvilken størrelse som er egnet for deg.

Ved brystforstørrelse med silikon proteser vil være naturlige begrensninger til hvor mange størrelser du kan gå opp. Men med vår ekspertise og våre valgmuligheter i brystprotese, form og metoder – er vi trygge på at vi vil gi deg det beste resultatet.

Plassering av brystimplantatet over eller under brystmuskelen?

Brystimplantater kan enten plasseres over (subglandulært eller subfascielt) eller under brystmuskelen (pectoralis major muskelen). Om vi legger over muskelen legger vi stort sett subfascielt. En fascie er en liten tynn hinne som ligger over muskelen og som er med å holde implantatet på plass.

Den beste posisjonen for deg er bestemt av faktorer som kvaliteten på huden din og hvor mye naturlig brystvev som er tilgjengelig for å dekke over implantatet med. 

Plassering over brystmuskelen

Plassering av implantatet over muskelen (subglandulært eller subfascielt) er vanligvis mest hensiktsmessig for kvinner som har nok brystvev til å gi dekning over implantatet, vanligvis en stor B til C-cup. Denne operasjonen gir gode resultater og lite smerter. Plassering over muskelen egner seg for deg som har god hudkvalitet og kjertelvev til å holde implantatet. 

I de tilfellene hvor du ikke ønsker så store implantater, gir subfasciell plassering av implantater veldig naturlige og gode resultater, mens store implantater over muskelen vil ofte gi et mer «operert utseende». 

Fordelaktig for deg som trener brystmuskelene mye

En over-muskel-tilnærming kan være fordelaktig for pasienter som trener brystmusklene sine mye. Da denne plasseringen vil begrense bevegelsen av implantatet når brystmuskelen trekker seg sammen. Utfordringen med subglandulær plassering har historisk sett vist seg å gi noe økt kapsel kontraktur over tid. Og et potensial kunstig utseende hos tynnere kvinner med små bryster, som har gjort at man i større grad legger implantatene subfascielt. I noen tilfeller hvor det for eksempel etter vekttap eller manglende kjertelvev er tynn hud, vil det ikke kunne være nok støtte for implantatet over tid. Man kan da få noe heng i brystet. 

 

Plassering under brystmuskelen

I de fleste tilfeller, særlig for de som har lite brystkjertelvev, vil plassering under brystmuskelen (submuskulært) være den foretrukne metode brystforstørrelse. Det holder implantat godt på plass og gir god støtte for implantatet og fylde oppe.

Fordelaktig for deg som er slank

Dersom du har tynn brysthud eller en begrenset mengde brystvev i det øvre brystet, kan plassering av implantatet under muskelen skape en mer naturlig estetikk og reduserer risikoen for rippling*. For å unngå rippling anbefales det derfor å legge implantat under muskelen. Det er i tillegg kommet implantater som gir mindre rippling, som er et godt alternativ for de som har hatt utfordringer med dette. Flere studier har vist lavere kapseldannelse med submuskulær plassering.

Det er viktig å ta i betraktning av valg av type implantat og metode må vurderes individuelt.

* Rippling er dersom kantene på implantatet folder seg og man kan kjenne det. 

Operasjonen

Det er alltid en prioritet hos oss at du skal føle deg godt tatt vare på med den aller beste kompetansen, i trygge og behagelige omgivelser. Ved operasjonen får du narkose og det settes i tillegg mye lokalbedøvelse som begrenser smertene.

Det forberedes en lomme under brystkjertelen eller under brystmuskelen. Man gjør en rekke tiltak for å minimere risiko for kapseldannelse. Blant tiltakene er presis operasjon og disseksjon, skylle brystet, nipple cover, bytte av hansker, Keller Funnel, vaske på nytt, håndtering av implantat med no touch teknikk med videre. Alle tiltakene er viktige for å unngå biofilm og senere problemer.

En silikonprotese blir lagt inn av en størrelse og type som man har bestemt seg for og signert på før operasjonen.

Avslutningsvis settes smerteblokkade slik at man ikke skal ha vondt etter operasjonen. Man får resept i forkant og smertestillende med seg hjem etter operasjonen.

Plassering av arr

Det er tre primære snittplasseringer som Nordstrandklinikken utfører; arret går enten under brystet som er mest vanlig, rundt brystvorten eller gjennom armhulen:

 • Inframammært: Et lite horisontalt snitt legges langs den naturlige kontur av brystfolden. Snittet er mellom 3-5 cm langt avhengig av størrelse og type implantat, og blir nærmest usynlig med tiden.
 • Periareolært: Snittet er laget rundt de nedre kantene av Areola (det fargede rundt brystvorten/mamillen)
 • Transaksillært / gjennom armhulen: Snittet er legges langs en naturlig fold i armhulen. Fordelen med dette er at man ikke får noen synlig arr på brystet.

Inframammære snitt – under brystfolden

For de fleste pasienter i dag gir det inframammære snittet vanligvis et bedre tilgang  for å legge implantatet. Dette gjelder særskilt de som ønsker å ha større brystimplantater. Man går da bak brystet og sørger for at man ikke er borti brystet som er gunstig ift. følelse og fremtidig amming. Kirurgen får særdeles god tilgang for å lage en presis lomme og for å stoppe små blødninger. Tilgangen blir god for å tilpasse lommen, slik at det er lett å legge inn alle typer størrelser. Arret kan enkelt skjules i den naturlige konturen av brystfolden som gjør at det ikke synes. 

Dette er det vanligste snittet i Norge og internasjonalt. Med utvikling av mykere implantater kan man gjøre kortere arr, såkalt short scar augmentation. Kort-arr brystforstørrelse innebærer arr på rundt 2,5 til 3 centimeter. Et kort arr har fordeler og ulemper. Alt for korte arr kunne tidligere gi mer stress på innføring av implantat og kunne gi noe mer risiko for proteserupturer, særlig ved tidligere implantat typer. Ved den seneste utvikling av implantater har det vist seg å ikke ha betydning da disse er mye mer motstandsdyktige.

Periareolare snitt – nedre kantene av Areola

Det periareolare snittet er vanligvis best for pasienter som samtidig ønsker å redusere størrelse på brystvorten. Det har vist seg å ha litt høyere risiko for kapseldannelse, trolig fordi implantatet kan bli kontaminert av væske fra melkekjertel.

Transaksillære brystforstørrelser – gjennom armhulen

Vi gjør oftere og oftere transaksillære brystforstørrelser som er blitt mer populært de siste årene, dette innebærer å legge implantat inn gjennom armhulen. Dette egner seg best for de som har svært små bryst og ingen fold på brystet som dermed vanskeliggjør hvor på brystet man skal legge arret. Det er derfor gunstig for de som har mindre bryst og de som har styggere arrdannelse. Arret legges da i armhulen og blir svært lite synlig og ingen synlig arr på brystet. 

Vi bruker endoskopisk teknikk, kikkhullskirurgi, hvor man bruker kamera som viser nærbilde på en stor skjerm. Dette i tillegg til spesielle endoskopisk instrumenter som dissekerer, diatermerer og tilpasser lommen. Avslutningsvis bruker man en Kennefunnel (en trakt) for å føre inn implantatet til ønsket posisjon. Teknikken egner seg best for ikke altfor store implantater, og runde implantater hvor man ønsker naturlige resultat uten arr. Teknikken gjøres som regel submuskulært, fordi dette er pasienter som ofte ikke har noen synlig fold og dermed små bryst. Men kan også velges subfascielt eller subglandulært (over muskelen). 

Hvordan er restitusjonstiden etter brystforstørrelse?

Siden man avslutningsvis under operasjonen setter smerteblokkade på alle pasienter, har de fleste lite eller ingen smerter etter inngrepet. Denne bedøvelsen varer endel timer og man kan få noe mer smerter på kvelden. Man har smerter et par dager før de begynner å gi seg, man får derfor resepter på smertestillende som man henter ut i forkant av operasjonen – og kan i tillegg få med seg noen sterkere smertestillende hjem etter operasjonen.

Etter operasjonen får man spise mat og drikke på klinikken og komme seg, før man får reise hjem ca. 1-2 timer etter operasjonen. Man får være så lenge man ønsker den dagen, men de fleste føler seg i fin form til å reise hjem etter å ha vært observert en times tid etter operasjonen.

Etter en brystforstørrelse med silikon proteser kan du ikke kjøre bil selv, og må bli kjørt hjem. Du vil fortsette restitueringen i egne omgivelser.

 

Hvilke leverandører av brystproteser benytter vi?

Vi bruker proteser fra Motiva, Sebbin, Polytech og Mentor som er verdens største proteseleverandører. De fleste klinikker har valgt ut ett merke som gjør det lettere logistikkmessig, men vi mener at man skal kunne ta stilling til å velge det implantat man ønsker utifra anatomi, skreddersydde mål uavhengig av merke. De har litt ulike projeksjoner (ulike høyder utifra viss bredde). Vi kan ved konsultasjon vise forskjellen på de og se på hvilken vi mener er best egnet for deg.

Mentor og Polytech og Sebbin har protesegaranti, alle protesene vi bruker er av den høyeste standard i verden. Mentor og Polytech har mikroteksturerte anerkjente implantater med god protesegaranti, mens Motiva har nano teksturering som oppfører seg mer som et bryst og har mykere og mer bevegelige egenskaper.

For deg som trener mye

Vi har mange pasienter som trener mye og det vil da være endel hensyn å ta både i forhold til plassering av implantat som beskrevet over, men også i forhold til valg av implantat. Polytech B-lite serien er et lettvektsimplantat som er meget bra for de som løper mye eller av andre grunner ønsker så lette proteser som mulig.

Hvilke metoder og type implantater finnes? 

 • Silikonimplantater
 • Runde implantater
 • Formstabile (anatomiske /dråpeformede) silikonimplanteter
 • B-lite implantater (fra Polytech)
 • Teksturerte brystimplantater
 • Polyuretan implantater
 • Glatte brystimplantater

I dag er det mange metoder og implantater som benyttes i forbindelse med brystforstørrelse med silikon proteser. Nedenfor beskriver vi metoder og typer som er relevante for Nordstrandklinikken. 

 

Silikonimplantater

Silikonimplanter har blitt brukt i flere tiår og ble først utviklet på 1960-tallet. På 1990-tallet ble silikon godkjent av FDA og har vist seg å være trygt for brystforstørrelse og rekonstruksjon. Med årene har teknologien utviklet seg betraktelig hvor geleen har blitt myk og oppleves som et bryst. De ti siste årene har silikonimplantat tatt et kvantesprang og gir i dag et resultat som både føles, opptrer og ser naturlig ut. I tillegg til at det kjennes naturlig ut kan man kjøre lastebil over et implantat uten at det sprekker og man kan kutte implantat i to uten at geleen renner ut.

Silikon er lett og har har en følelse og et utseende tilnærmet menneskelig brystvev. Den er hypoallergen og opprettholder form og konsistens over tid, og silikonimplantater er «gullstandarden» for brystforstørrelse. De kommer i rund eller anatomisk/dråpe form, og det er fordeler og ulemper mellom disse som beskrevet under.

Runde implantater

På Nordstrandklinikken benytter vi ca. 80% runde implantater. I mange tilfeller har man såpass mye brystkjertelvev eller dekning over protesen at man ikke ser stor forskjell på runde eller anatomiske implantater. Det er gjort studier hvor plastikkirurger skal forsøke å se om det er anatomiske eller runde implantater og det viser seg at i mange tilfeller, særlig under muskelen vil man over tid se liten forskjell på de to. Fordelen med runde implantater er at de ikke kan rotere. De gir noe mer fylde og projeksjon oppe – noe mange ønsker når de skal gjøre en brystforstørrelse. De er også noe rimeligere enn anatomiske.

Protesene kommer i ulike projeksjoner eller profiler som varierer noe mellom ulike produsenter (medium/mini, medium plus/demi, høy/full, ultra høy/corse) samt ulike hardhetsgrader – derfor bør man bruke god tid på konsultasjon slik at man kan vurdere hvilken form og hvilket volum man ønsker. Om man ønsker mest mulig projeksjon og har endel mykt brystkjertelvev utenfor, kan man velge et hardere implantat for å gi projeksjon. Har man mindre kjertelvev og ønsker mest mulig mykt bryst bør man velge et mykere implantat.

Formstabile (anatomiske /dråpeformede) silikonimplanteter

I vår praksis benytter vi ca. 20% anatomiske implantater. I noen tilfeller er disse mest gunstige, særlig der man ønsker et mest mulig naturlig resultat og hvor det er veldig lite kjertelvev, eller hvor man f.eks. etter amming av barn trenger å løfte nedre del av brystet. Man kan oppnå et lite brystløft med anatomiske implantater ved at nedre pol av brystet roteres opp og frem. Noen har også fremtredende ribben over brystvorten som gjør at runde implantater gir uforholdsmessig mye fylde oppe i forhold til nede. Det er gjort studier, blant annet av Malucci i England, som viser at 55% av brystvolumet bør være nedenfor brystvorten for å få et estetisk pent bryst (45/55 principle). For å oppnå en god form bør man derfor i endel tilfeller velge anatomiske implantater. 

Gummy bear, dråpeformede eller anatomiske 

Formede eller formstabile silikonbrystimplantater, noen ganger referert til som gummy bear, dråpeformede, eller anatomiske implantater, er FDA-godkjent for bruk hos pasienter for både kosmetisk og rekonstruktiv kirurgi. De har vært tilgjengelige i store deler av verden i over 25 år. Mesteparten av vår erfaring med disse implantatene har vært med teksturert formede implantater, og finnes ikke som glatte for å hindre rotasjon, men finnes også i polyuretan som sitter mer fast og skal ikke kunne gi kapseldannelse. De har vist seg å være fordelaktige når det gjelder å kontrollere brystformen rundt implantatet, og skaper ofte et mer naturlig utseende, reduserer rippling og gir et mer naturlig utseende.

Formstabile implantater har vist seg å være til stor nytte for brystkonstrusjonspasienter, og gir en bedre og lengre varig form over tid, mindre rippling og mer naturlig utseende hos de som har lite eller ingen kjertelvev.

En ulempe med dråpeformede mikroteksturerte implantater er at de en sjelden gang kan rotere. Det oppstår kanskje mellom 1-3% av pasientene over en ti års periode. Det er derfor viktig med veldig presis kirurgi og korrekt størrelse på lommen, men kan hos f.eks. idrettsutøvere eller ved sekundær kirurgi være mindre gunstige da det er lettere for at protesen roterer.

Det er de senere år kommet runde implantater som oppfører seg mer som et anatomisk implantat i det geleen flytter seg mer som et bryst. Motiva ergonomix er et implantat som er populært for dette og er veldig mykt og naturlig.

B-lite implantater (fra Polytech):

Det er de siste årene utviklet proteser fra Polytech som heter B-lite som har svært lav vekt. For idrettsutøvere og de som liker å løpe og trene vil dette være en stor fordel. Vi får stadig rapporter fra aerobic, fitness og andre som liker intensiv trening at de synes disse er lettere og bedre enn tradisjonelle implantater.

Dette gjelder også for de som ønsker store implantater. For mindre implantater vil ikke vektforskjellen være av betydning men for større implantater særlig over 350 cc kjenner man stor forskjell på dette. Over tid vil tunge implantater være ugunstig for nakke og rygg plager og man anbefaler derfor disse implantatene der hvor man ønsker større volum og lav vekt.

Teksturerte brystimplantater

Teksturerte brystimplantater har samme sammenhengende gelfyllstoff som de glatte silikonimplantatene. Den teksturerte ytterflaten har vært tilgjengelig i mange år. Hver produsent har laget strukturen på overflaten gjennom forskjellige proprietære metoder, der hver tilbyr en annen grad av binding med det omkringliggende brystvevet for å holde implantatet på plass. Teksturerte implantater har vært det mest brukte silikonimplantatet i Europa og store deler av verden.

Polyuretan implantater

Det er begrenset erfaring i Norden ved bruk av polyuretan men har vært mye brukt i Sør Europa. Implantatene bruker vi nesten utelukkende i sekundær kirurgi hos de få som har vært plaget av gjentakende kapseldannelse.

Glatte brystimplantater

Glatte brystimplantater har vært FDA-godkjent for bruk hos pasienter i 22 år og har vært et populært valg for plastikkirurger særlig i USA, og vært i lite brukt i Norge hvor man i stor grad har brukt mikroteksturerte implantater. Ulempen med mikroteksturerte implantater er at de har gitt noe høyere grad av kapseldannelse, særlig i under brystkjertel/subglandulært, men ikke mye submuskulært. Det er blitt en liten økning i de senere år særlig i lys av ALCL-debatten som har vært. Risiko for ALCL (anaplastisk storcellet lymfom) er særdeles lav men har vist seg lavest for glatte og såkalte «nano-teksturerte» implantater. Man mistenker at dette kan være fordi glatte implantater har hatt mindre mulighet til å tiltrekke seg biofilm.

Kapselgaranti

Klinikken har kapselgaranti som følger protese produsenten de første 5 år etter operasjon, dvs. at man får dekket gratis reoperasjon av klinikken og protese fra leverandøren om man får kapsel, da dette er særdeles sjeldent.

Bestill konsultasjon – vi hjelper deg

Vi er opptatt av din trygghet, derfor tar vi en alltid en uforpliktet konsultasjon først. Vi vil gi deg kvalifisert informasjon om alle de ulike implantatene, og i samråd med deg finne ut hva som passer best til deg og din forventninger. 

Rull til toppen