Noen får tidlig et aldrende utseende med hudoverskudd i ansiktet, rynker, mindre volum og ser dratt og sliten ut. Prosessen fremskyndes ofte av genetiske faktorer, soling, røyking, alkoholforbruk, stress, vekttap og uheldig kosthold. Flere av disse faktorene øker også komplikasjonsrisikoen ved inngrep slik at det er viktig både å optimalisere alle forhold før eventuell operasjon og for gode resultater. Ved konsultasjonen hos plastikkirurg vurderes dine ønsker og behov angående ansiktsløft / halsløft grundig med hensyn til helheten og type ansiktsløfting. Vi jobber i team både plastikkirurg og sykepleiere i forhold til både kirurgiske og ikke-kirurgiske behandlinger.

I en standard ansikts- og halsløft-operasjon går arrene rett foran og bak øret, og man løsner hudoverskuddet og strammer opp underliggende vev (SMAS) på hals, langs kjevelinjen og på kinnet for å mer markert kjevellinje, minske nasolabialfoldene. Tilslutt fjernes hudoverskuddet og man gjemmer arrene så de synes minst mulig. 

For å få et optimalt resultat og for å unngå komplikasjoner i etterkant av ansikts- og halsløft, anbefales det at du har så normal vekt som mulig og retter deg etter forholdene nevnt ovenfor så langt det lar seg gjøre. Røyker du, må du slutte minst 4-6 uker før operasjon og fortsette uten røyk i 4 uker etterpå.

Vi fjerner sting hos oss etter 5-6 dager. Fysisk trening og hardt kroppslig arbeid bør vente ca 6 uker. Arrene er i begynnelsen ofte røde og kan klø litt men med tiden blekner og mykner de og blir lite synlige. Vi anbefaler at du teiper arrene etter operasjonen. I tillegg må du bruke en kompresjonsbandasje i noen uker etter å ha gjennomført ansiktsløft. Du vil få et informasjonsskriv med detaljert informasjon når du kommer på konsultasjon.

Før operasjonen

Før operasjonen får du elektronisk resept på antibiotika, evt. smertestillende og Hibiscrub vask som du kan kjøpe på apoteket.

Dagen før operasjon og operasjonsdagen skal du dusje hjemme med Hibiscrub. Dette er en desinfiserende såpe som kjøpes på apotek og som reduserer risiko for infeksjon, og huden tørkes med et rent håndkle. Ta på deg rene klær når du reiser hjemmefra. Alt av smykker, piercing og neglelakk må være fjernet senest dagen før operasjonen og kan brukes igjen 7 til 10 dager etter operasjonen.

Du må møte fastende til operasjonen. Det vil si at du ikke skal spise mat 6 timer før operasjonen, men du kan drikke vann og saft inntil 4 timer før operasjonen. Du må på forhånd avtale med en person om å hente deg på klinikken ca 1-2 timer etter operasjonen.

Det er viktig at du slutter ca 14 dager før operasjonen med medisiner som virker blodfortynnende. For andre medisiner konferer med klinikken før operasjon.

Overnatting

Bor du langt fra klinikken, anbefaler vi at du overnatter i, eller i nærheten av Oslo. 

Etter operasjonen

Vi pleier å kontrollere deg dagen etter operasjonen på klinikken og dersom det er lagt dren fjerne disse 1-2 dager etter. Vi anbefaler deg og ikke reise med fly de første 48 timene etter operasjonen

Du får resepter på smertestillende og et skjema som sier anbefalinger ved bruk av smertestillende. De første dagene bør man ta det med ro. Du kan dusje ansiktet etter 4 dager. Teipen beholdes inntil en uke da kan man sette på ny teip. Blødning og infeksjon er uvanlig og krever i svært få tilfeller reoperasjon og/eller antibiotika behandling. 

Rull til toppen